Yazarlar

Gevşek dişler: nedenleri, hızlı yardım ve tedavi

Gevşek dişler: nedenleri, hızlı yardım ve tedavi

Sallanan dişler için hızlı yardım gerekir. Diş zaten sallanıyorsa, diş kaybı sadece bir an meselesidir. Sizin de dişlerinizden biri sallanıyor mu? Bu yazımda dişlerin sallanmasına neyin sebep olduğunu ve hangi tedavi seçeneklerinin mevcut olduğunu öğreneceksiniz. Keyifli okumalar…

Gevşek dişlere ne sebep olur?

Çocukken, sallanan her diş için mutlu olursunuz. Ancak yetişkinlerde kalıcı dişler sallanıyorsa bu bir endişe sebebidir. Dişlerin sallanmasının farklı nedenleri olabilir.

İlk olasılık: travma

Dişler dış kuvvetler tarafından gevşeyebilir. Bir diş bir kazadan sonra sallanırsa, onu çene kemiğine bağlayan lifler aşırı gerilmiştir.

Travma sonrası gevşeme fark ederseniz mutlaka diş hekiminize görünmelisiniz. Bunu stabilize etmek için hangi tedavinin uygulanması gerektiği hakkında sizi yönlendirecektir. Ayrıca diş kökünde kırık olup olmadığını belirlemek için bir röntgen kullanabilir. Sallanan diş genellikle kısa bir splintlemeden sonra tekrar sabitlenir.

İkinci olasılık: uygun olmayan takma dişler

Uygun olmayan takma dişler, gevşek dişlere neden olabilir. Özellikle takma dişlerin takılı olduğu dişler sallanan bir protezden etkilenir. Kötü oturan takma dişler genellikle diş hekimi tarafından hızlı bir şekilde optimize edilebilir.

Üçüncü seçenek: çene cerrahisi prosedürü

Bir dişiniz çekildi ve şimdi komşu diş sallanıyor mu? Bu bir dereceye kadar normaldir. Diş hekimi bir dişi çekerken genellikle komşu dişlerle kendini desteklemek zorunda kalır.

Bir kök ucu rezeksiyonundan sonra da tedavi edilen diş sallanabilir. Bunun nedeni kök ucunun çıkarılmasıdır. Yapılan müdahale sonucunda artık kemikteki ankraj elemanlarının bir kısmı eksiktir. Ancak diş iyileştikten sonra tekrar güçlenmelidir.

Cerrahi bir işlemden sonra gevşeme fark ederseniz, dişinizi sağlama almak için diş hekiminizi görmelisiniz. Gevşemenin tedavi edilmesi gerekip gerekmediğine en iyi o karar verebilir.

Dördüncü olasılık: apseler

Bir diş, çene kemiğinde büyük bir iltihaplanmaya neden olduğunda, cerahatli bir apse gelişir. Vücut bundan kurtulmaya çalışır. Şiddetli ağrı, belirgin şişlik, ateş veya ağzınızı açma güçlüğüne ek olarak apse, dişin sallanmasına da neden olabilir.

Bu durumda hemen bir diş hekimine veya ağız cerrahına gitmelisiniz. Çene bölgesindeki apseler kötü gittiği takdirde hayatı tehdit eden sonuçlar doğurabilir.

Beşinci ihtimal: diş gıcırdatma

Geceleri dişleri gıcırdatmak dişlerinizi zorlar. Periodonsiyumun bu aşırı yüklenmesi, gevşek dişlere yol açabilir. Dişlerinizi gıcırdatıyorsanız, bir ısırık ateli yardımcı olabilir. Bu atel diş teknisyeni tarafından size özel yapılır. Geceleri ağza yerleştirilir, böylece periodonsiyumun lifleri artık aşırı gerilmez ve dişleriniz korunur.

Altıncı olasılık: yetersiz beslenme

Vücut belirli besinlerden yoksunsa, bunları kemiklerden çeker ve bu da diş kaybına yol açabilir.

Yedinci olasılık: periodontitis

Yetişkinlerde diş kaybının en yaygın nedeni periodontitistir. Periodontitis, periodonsiyumun kronik bir enflamasyonudur. Plakta yaşayan ve diş eti iltihabına neden olan bakterilerden kaynaklanır.

İlk belirtiler diş eti kanaması ve hassas diş boyunlarıdır. Daha sonra diş etleri şişer ve diş eti cepleri oluşabilir. Mikroorganizmalar bu ceplere yerleşir ve derinlere doğru ilerler. Tedavi edilmezse iltihap diş etlerinden çene kemiğine ve periodonsiyuma yayılır. Vücut kendini korumak için kemiği parçalar. Sonuç olarak, dişler çene kemiğindeki tutuculuğunu kaybeder.

Periodontitis kesinlikle tedavi edilmelidir, aksi takdirde sallanan dişlerinizi kaybedebilirsiniz.

Periodontitiste sallanan dişlerin tedavisi

Ev ilaçları: Evde dişlerinizi nasıl koruyabilirsiniz?

Evde kapsamlı diş bakımı ile periodontitis tedavisini destekleyebilirsiniz. Diş fırçalamanın yanı sıra diş arası bakımı da en önemli önlemlerden biridir. Küçük diş eti ceplerini diş ipi ve diş arası fırçaları ile kolayca temizleyebilirsiniz.

Diş hekiminde tedavi

Periodontitis tedavisi erken evrelerde komplike değildir. Diş etlerindeki küçük ceplerin temizlenmesi kolaydır. Düzenli profesyonel diş temizliği hastalığı önleyebilir.

Periodontitis zaten patlak vermişse dişler ve diş etleri titizlikle temizlenmelidir. Bu, lokal anestezi altında yapılır. Nadiren antibiyotik veya ilaçlı splintlerin ek olarak tedaviye dahil edilmesi gerekir. Diş hekiminin sallanan dişler stabilize olana kadar tel ve plastikle splintleme seçeneği de vardır.

Periodontitis zaten çok ilerlemişse, sallanan bir diş her zaman ağızda kalamaz. Çene zaten çok fazla bozulmuşsa, bir veya daha fazla dişin çekilmesi gerekebilir. Bununla birlikte, modern diş hekimliği bunları değiştirmek için çeşitli seçeneklere sahiptir.

İpucu: Dişlerinizin sallandığını fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Orada hangi hastalığa yakalandığınızı hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Ne kadar erken teşhis edilirse, tedavi şansı o kadar artar.

Saygılarımla.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL