Yazarlar

Kanal tedavisi başarılı olmazsa: Apikal Rezeksiyon

Kanal tedavisi başarılı olmazsa: Apikal Rezeksiyon

Apikal rezeksiyon, endodontik bileşenlerin yeterli olmadığı veya tekrarlayan sorunlarda uygulanan cerrahi amaçlı bir yöntemdir. Bu işlem, dişin kök kısmının (apikal yüzey) çıkarılmasını ve enfeksiyonun temizlenmesini içerir. Apikal rezeksiyon genellikle kanal tedavisinin başarılı olmadığı veya sinüsler, kistler veya tümörler gibi kök ucu çevreleyen tipik sorunlar olduğunda kullanılır. Ayrıca, çürüğün kök uç bölgelerine yayıldığı veya kök kanalı tedavisi sırasında kökün tam olarak temizlenemediği kısımlarda da tercih edilebilir. Bu yazıda apikal rezeksiyonun ne olduğunu ve hangi durumlarda tercih edilen bir yöntem olduğunu anlatacağım. Keyifli okumalar…

Diş hastalıkları bakterilerden kaynaklanır. Bakterilerin sebep olduğu bu ağrılı ve de kalıcı bir durum sergileyen kök ucu enfeksiyonu apikal rezeksiyon ile tedavi edilebilir. Apikal rezeksiyon, lokal anestezi altında hastalıklı bir dişin bir veya daha fazla kök ucunun cerrahi olarak çıkarılması veya kısaltılmasıdır ve diş hekimi tarafından yapılan cerrahi bir işlemdir.

Apikal rezeksiyonun daha iyi anlaşılması için biraz dişin yapısından bahsedeceğim. Diş, dişin görünen kısmı olan diş kronu, diş boynu olarak adlandırılan diş etlerine geçiş bölgesi ve çene kemiğine sabit halde bulunan diş kökünden oluşur. Dişin dış kısmı diş minesi ile kaplıdır, iç kısmında dentin, diş pulpası ve bağ dokusunu içeren diş kanalı, dişi besleyen kan damarları ve küçük sinir lifleri bulunur. Bu diş kanalı doğrudan kök ucuna ve oradan da çene kemiğine ulaşır. Diş minesinde, örneğin diş çürümesinin neden olduğu hasarlı alanlar, bakterilerin diş özü, diş siniri ve kan damarlarından dişin köküne nüfuz etmesine izin verir. Enfekte kan damarları şişer ve dişin sinirine baskı yaparak etkilenen dişte şiddetli ağrıya ve muhtemelen şişmiş, sıcak bir yanağa neden olur.

Çürüklere ek olarak, bir kaza veya şiddetli diş gıcırdatma gibi dış etkiler de dişin koruyucu kaplamasına zarar verebilir. Bir diş kökü iltihaplandığında, hastalar genellikle şiddetli diş ağrısından, soğuğa ve sıcağa karşı diş hassasiyetinden, rahatsız edici zonklayan dişlerden, baş ağrıları ve tüm çene bölgesinde basınç hissinden şikayet ederler.

Apikal rezeksiyonun amacı diş etlerinin enfeksiyonlu dokularını çıkararak kök ucunda sağlıklı bir kurtuluş sürecini başlatmaktır. Bu işlem, enfeksiyonun kontrolünün altına alınmasını sağlar ve çevre dokuların korunması için dişin kök ucunda sağlam bir sızdırmazlık oluşturur.

Apikal rezeksiyon sonrası ağrı ve şişlik gibi hafif rahatsızlıklar yaşanması normaldir. İyileşme süreci genellikle birkaç hafta sürer ve ağız hijyenine dikkat edilmesi ve uygulanan önlemler düzenli olarak kullanılması önerilir.

Apikal rezeksiyon, dişin kök ucu bölgesindeki enfeksiyonu veya apikal granülomları tedavi etmek için etkili bir yöntemdir. Ancak, bu işlem her durumda tercih edilmeyen ve bu tedaviye karar vermeden önce ayrıntılı bir diş muayenesi ve radyografik inceleme yapılması gerekir. Diş hekiminiz, diş ve diş etlerinizin durumunu en uygun tedavi yöntemini belirlemek için değerlendirecektir.

Saygılarımla.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL