Yazarlar

Tedavi edilmeyen uyku apnesi tehlikeli midir?

Tedavi edilmeyen uyku apnesi tehlikeli midir?

Muhtemelen düzenli egzersiz ve kalp sağlığına uygun beslenmenin kardiyovasküler sağlığınız için yapabileceğiniz en önemli şeyler olduğunu duymuşsunuzdur. Görünen o ki, aldığınız uykunun kalitesi de kalbinizin sağlığı için kritik öneme sahip. Yüksek sesle horluyorsanız ve tam bir gece uykusundan sonra bile yorgun hissediyorsanız, uyku apneniz olabilir. Özellikle, teşhis edilmemiş uyku apnesi, kardiyovasküler ve metabolik sağlıkta artan bir riskle doğrudan bağlantılıdır. En korkunç kısım ise bu çok yaygın soruna sahip olduğunuzu bile bilmiyor olmanızdır.

 

Uyku apnesi, solunumun tekrar tekrar durduğu ve başladığı potansiyel olarak ciddi bir uyku bozukluğudur. Uyku apnesi, uyku sırasında üst solunum yolu kasları gevşediğinde ve hava yolunu sıkıştırdığında meydana gelir, bu da yeterli hava almanızı engeller. Uyku apnesi, normal kilolu bireylerin yaklaşık yüzde 3’ünde meydana gelirken obez insanların yüzde 20’sinden fazlasını etkiler. Genel olarak, uyku apnesi erkekleri kadınlardan daha fazla etkiler. Ancak menopozdan sonra kadınlarda uyku apnesi oranları keskin bir şekilde artmaktadır. Uyku apnesi genellikle kalp hastalığı ve diyabet gibi metabolik sorunlarla bağlantılıdır.

Uyku apnesinin belirtileri nelerdir?

Genellikle uyku apnesinin ilk belirtileri hasta tarafından değil, yatak partneri tarafından tanınır. Etkilenenlerin çoğunun uyku şikayeti yoktur. Uyku apnesinin en yaygın belirti ve semptomları horlama, gündüz uyku hali veya yorgunluk, uyku sırasında huzursuzluk, sık gece uyanmaları, nefes nefese kalma veya boğulma hissi ile ani uyanmalar, uyandıktan sonra ağız kuruluğu veya boğaz ağrısı, konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık veya sinirlilik gibi bilişsel bozukluklar, duygudurum bozuklukları (depresyon veya anksiyete), gece terlemeleri, gece sık idrara çıkma, cinsel işlev bozukluğu ve baş ağrısını içerir.

Tedavi edilmeyen uyku apnesi kötü sonuçlar doğurabilir!

Tedavi edilmeyen uyku apnesi sonuçları bakımından önemlidir. Çünkü olası sonuçlar arasında; gündüz araba kazaları, işyerinde düşük üretkenlik, ruh hali değişimleri, sersemlemiş hissederek uyanmak, sınıfta uykuya dalmak ve daha fazlası yer alıyor.

Uyku apnesi ağız açıkken nefes alıp tükürüğünüzü kuruttuğundan, bazı hastalar ağız kuruluğu ile uyanabilirler. Bazıları uyku sırasında düşük oksijen veya yüksek karbondioksit seviyelerinin neden olabileceği bir baş ağrısı ile uyanır.

Uyku apnesi, kardiyovasküler risk ve metabolizma

Yapılan bazı çalışmalar uyku apnesi ile tip 2 diyabet,  felç,  kalp krizi ve hatta daha kısa bir yaşam süresi gibi sorunlar arasında bir ilişki olduğunu gösterdi. Bu bağlantıda öncelikle obezite büyük rol oynuyor. Obezite, uyku apnesi hastalarında yaygındır ve obezite; diyabet, felç ve kalp krizi risklerini büyük ölçüde artırır. Çoğu durumda, obezite her iki durumun da arkasındaki ana suçludur.

Yine de, uyku apnesi olan herkesin obez olmadığını belirtmek önemlidir. Ayrıca, kanıtlar uyku apnesi ve diyabet arasında bağımsız bir bağlantı olduğunu da göstermektedir.

Kilo vermek önemli!

Fazla kilolu veya obez olan kişiler için kilo vermek, uyku apnesini tedavi etmek veya önlemek için anahtar rol oynamaktadır. Boyun, dil ve üst karın bölgesinde yağ biriken kişiler uyku apnesine karşı özellikle savunmasızdır. Bu ağırlık boğazın çapını azaltır ve akciğerlere baskı yaparak uyku sırasında hava yolunun çökmesine katkıda bulunur.

Menopoz döneminde kadınlar da risk altında…

Özellikle kadınlar yaşlandıkça dikkatli olmalıdır. Menopoz öncesi kadınlar, göbek yerine kalçalarına ve vücudunun alt kısmına ağırlık verme eğilimindeyken, bu zamanla değişir. Kilo, karın gibi geleneksel olarak “erkek” bölgelerinde birikmeye başlar ve bu da uyku apnesi olasılığını artırır.

Menopozdan sonra hormonlar değişir ve kadınlar kilo aldıkları yer açısından erkeklere benzemeye başlar. Uyku apnesi risklerine dikkat etmenin zamanı geldi çünkü kadınlar, menopozdan sonra apne oranlarında erkekleri yakalamaya başlıyor.

Daha iyi sağlık için uyku apnesinin teşhisi ve tedavisi

Uyku apnesini tedavi etmek önemlidir, çünkü sağlığınız için uzun vadeli sonuçları olabilir. Bazı durumlarda uyku apnesiyle bağlantılı yüksek profilli ölümler olsa da, gerçek risk zaman içinde verilen hasardan kaynaklanıyor.

Uyku apnesi tedavisine ihtiyacınız olup olmadığı, şiddetine, uyku hali ve diğer sağlık sorunları gibi semptomlarınız olup olmadığına bağlıdır. Örneğin, kalp hastalığı için hali hazırda bir risk faktörü varsa, hekiminiz hafif uyku apnesi için bile sizi tedavi etmeyi tercih edebilir.

Hafif obstrüktif uyku apnesi vakalarında, tek gereken konservatif tedavi olabilir.

Hafif obstrüktif uyku apnesi vakalarında, tek gereken konservatif tedavi olabilir. Örneğin fazla kilolu kişiler kilo vermekten fayda görebilirler. %10’luk bir kilo kaybı bile çoğu hasta için apne olaylarının sayısını azaltabilir. Bununla birlikte, obstrüktif uyku apnesinde meydana gelebilecek iştah artışı ve metabolizma değişiklikleri nedeniyle tedavi edilmemiş obstrüktif uyku apnesi ile kilo vermek zor olabilir. Uyku sırasında hava yolunun daha fazla çökmesine ve apne dönemlerinin uzamasına neden olan alkol ve bazı uyku haplarından kaçınmalıdır.

Hafif obstrüktif uyku apnesi olan bazı hastalarda solunum duraklamaları sadece sırt üstü yattıklarında meydana gelir. Bu gibi durumlarda, özel bir baş yastığı veya yan pozisyonda uyumalarına yardımcı olan diğer cihazların kullanılması yardımcı olabilir. Sinüs sorunları veya burun tıkanıklığı olan kişiler, daha rahat gece nefesi için horlamayı azaltmak ve hava akışını iyileştirmek için burun spreyleri veya solunum şeritleri kullanmalıdır. Uyku bozukluğu olan tüm hastalar için uyku yoksunluğundan kaçınmak önemlidir.

Mekanik tedaviler

Mekanik tedaviler arasında Pozitif Havayolu Basıncı (PAP) tedavisi, obstrüktif uyku apnesi olan çoğu insan için tercih edilen başlangıç ​​tedavisidir. PAP tedavisi ile hastalar burun ve/veya ağızlarına maske takarlar. Bir hava üfleyici havayı nazikçe burun ve/veya ağızdan geçirir. Hava basıncı, uyku sırasında üst solunum yolu dokularının çökmesini önlemek için yeterli olacak şekilde ayarlanır. PAP tedavisi, kullanım sırasında hava yolunun kapanmasını önler, ancak PAP durdurulduğunda veya yanlış kullanıldığında apne epizodları geri döner. Hastaların özel ihtiyaçlarına bağlı olarak birkaç stil ve tipte pozitif hava yolu basıncı cihazı vardır. Stiller ve türler şunları içerir:

CPAP (Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı), PAP cihazları arasında en yaygın kullanılanıdır. Bunun dışında Bi-Level PAP, Otomatik CPAP veya Otomatik Bi-Level PAP, Adaptif Servo-Ventilasyon (ASV) gibi alternatif tedavi türleri vardır.

Hafif ve orta derecede obstrüktif uyku apnesi olan hastalara yönelik “mandibular ilerletme cihazları” kullanılır. Dilin boğazı tıkamasını önlemeye ve/veya alt çeneyi öne doğru ilerletmeye yardımcı olan diş aletleri veya ağızdan mandibular ilerletme cihazları ile yapılabilir. Bu cihazlar uyku sırasında hava yolunun açık kalmasına yardımcı olur.

Hipoglossal sinir stimülatörü, göğsün sağ tarafında deri altına, boyundaki hipoglossal sinire ve göğüste interkostal kaslara (iki kaburga arasındaki) deri altına tünellenmiş elektrotlar ile bir stimülatör implante edilir. Cihaz uyku saatinde uzaktan kumanda ile açılır. Her nefeste hipoglossal sinir uyarılır, dil hava yolundan dışarı doğru hareket eder ve hava yolu açılır.

Cerrahi prosedüre ne zaman ihtiyaç duyulur?

Cerrahi prosedürler, obstrüktif uyku apnesi olan kişilere ve horlayan ancak uyku apnesi olmayan diğer kişilere yardımcı olabilir. Yapılan birçok ameliyat türü arasında ayakta tedavi prosedürleri bulunmaktadır. Cerrahi, burun veya boğazdan hava akışını engelleyen aşırı veya hatalı biçimli dokuları olan, örneğin burun eğriliği, belirgin şekilde büyümüş bademcikler veya boğazın anormal derecede dar olmasına neden olan bir aşırı ısırma ile küçük alt çenesi olan kişiler içindir. Bu prosedürler tipik olarak uyku apnesi konservatif önlemlere ve bir CPAP denemesine yanıt vermediğinde gerçekleştirilir.

Mandibular/maksiller ilerletme cerrahisi, obstrüktif uyku apnesine katkıda bulunan belirli yüz anormalliklerinin veya boğaz tıkanıklıklarının cerrahi olarak düzeltilmesidir. Bu, baş-yüz anormallikleri olan şiddetli obstrüktif uyku apnesi olan hastalar için ayrılmış invaziv bir prosedürdür.

Burun ameliyatı, sapmış bir septum gibi burun tıkanıklıklarının düzeltilmesini içerir.

Sevgi ve Saygılarımla.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL