Yazarlar

Tel tedavisi bitti, şimdi nelere dikkat etmeliyim?

Tel tedavisi bitti, şimdi nelere dikkat etmeliyim?

Birkaç ay, hatta belki yıllarca diş teli takıyorsunuz ve şimdi nihayet çıkarılıyorlar, ancak şimdi muhtemelen sonucun ömür boyu aynı kalacağını umuyorsunuz. Gerçek şu ki, ne yazık ki hayır. Tutucu takmanın neden bu kadar önemli olduğunu anlattığım bu yazıda merak ettiklerinizi bulacaksınız. Keyifli okumalar!

Diş hekimi diş teli tedavisi için başlangıç ​​durumuna göre uygun bir tedavi yöntemi belirler. Bu sabit veya çıkarılabilir diş telleri olabilir ve deformiteye bağlı olarak tedavi birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir. Ortodontik tedavi sırasında dişler çene kemiği içinde hareket ettirilir ve böylece optimize edilir. Normal kapanış, çapraşıklık, boşluklar ve eğik dişlerden sapan ısırma ve çene pozisyonları, dozlanmış kuvvetler kullanılarak iyileştirilebilir veya istenen şekle tamamen getirilebilir. Doku gerilir ve periodonsiyumun bağ dokusu liflerine bir çekme uygulanır. Bu süreçler büyüme evrelerine bağlı olmadığı için dişler yetişkinlikte de hareket ettirilebilir.

Ortodontik tedavi sonrası dişler yanlış pozisyona geri dönebilir!

Sorun şu ki ortodontik tedaviyi tamamladıktan sonra diş telleri artık çekilmediği için dişler yanlış pozisyona geri dönme eğilimindedir. Özellikle ortodontik tedaviden sonra sıfırlama eğilimi önemli ölçüde daha güçlüdür.

Diş hekimleri bu nedenle hastalarına diş tellerinden sonra takip tedavisinden vazgeçmemelerini tavsiye eder. İstenilen sonucu stabilize etmek ve sürdürmek için, bir diş teli çıkarıldıktan sonra bir tutucu önerilir.

Tutucu diş tellerinin devamıdır…

Tutucu, tabiri caizse, diş tellerinin bir uzantısıdır ve mümkün olduğu kadar uzun süre – en az üç ila beş yıl – takılmalıdır. Bununla birlikte, çoğu durumda, nüksetme eğilimi ömür boyu kalır, böylece tutucuyu ömür boyu takmanız gerekebilir. Çünkü tutucu, dişlerin yeni, istenilen pozisyonda kalmasını sağlar. Sabit bir tutucu ve çıkarılabilir bir tutucu arasında bir ayrım yapılabilir.

Sabit tutucu

Sabit tutucu, genellikle iki köpek dişi arasına, dişlerin iç kısmına yapıştırılan ince bir teldir. Bir tutucunun takılması karmaşık değildir, anestezi gerekli değildir ve dişin aşındırılması gerekmez. Hassas tel bir miktar yapıştırıcı ile sabitlenir ve sıkılır. Sabit diş stabilizatörü, sabit diş tellerinin kullanımından sonra dişlerin orta ila şiddetli derecede olan yanlış hizalanması tedavi edildiğinde kullanılır. Bu türlerin takılması, normal olarak, diş tellerinin çıkarıldığı seansta gerçekleşir.

Tel farklı malzemelerden yapılabilir ve dişlere tam olarak oturtulur. Çoğu zaman, çekilmiş veya bükülmüş paslanmaz çelik tel kullanılır. Sert altın alaşımlarından yapılmış teller de vardır.

Temel olarak, sabit tutucuya çok çabuk alışırsınız, genellikle birkaç saat içinde ve sabit diş tellerinden çok daha az rahatsız edici olarak algılanır. Tutucu, görsel olarak dişlerin iç kısmında olduğu için pek fark edilmez. Tutucu takarken diş bakımı da sorun yaratmaz, ancak dişler arasındaki boşlukları iyice temizlemek için diş arası fırçası ve düzenli diş ipi kullanımı uygundur. Güvenli tarafta kalmak istiyorsanız, ağız hijyenini altı ayda bir diş hekiminde yaptırabilirsiniz.

Çıkarılabilir tutucu

Çıkarılabilir tutucu, hizalayıcılar, yani zar zor görünen ateller veya çıkarılabilir klasik diş telleri şeklinde mevcuttur ve geceleri takılır.

Hizalayıcılar, 3D tarama kullanılarak ayrı ayrı yapılan ve alt çenenin yanı sıra üst çene için de yapılabilen şeffaf atellerdir. Şeffaf ateller ya sabit tutucuya ek olarak kullanılır ya da tek başına veya örneğin bir hasta sabit bir tutucuyla baş edemediğinde kullanılır. Bir hizalayıcının avantajı, yalnızca ön diş alanını desteklemekle kalmayıp aynı zamanda yan diş alanını da stabilize etmesidir. Özellikle ilk yıl, atellerin her gece ve bazı durumlarda günde birkaç saat, daha sonra ise sadece iki günde bir sürekli olarak takılması gerekir.

Ayrıca klasik diş tellerine benzer şekilde üst ve alt çene için çıkarılabilir bir tutma aparatı bulunmaktadır. Gevşek diş telleri sayesinde yan diş bölgesinde minimal diş hareketleri elde edilebilir. Tedavi yöntemine bağlı olarak kullanım süresi sadece gece olabileceği gibi gündüz de olabilir. Çıkarılabilir tutucu çoğunlukla küçükten orta dereceye kadar yanlış hizalanmış dişler için kullanılır. Sabit diş tellerinin çıkarılmasından sonraki ilk dönemde unutmamak için bunu her zaman yatakta veya banyoda tutmanız önerilir.

Çıkarılabilir bir tutucu ile diş bakımında herhangi bir değişiklik olmaz, çünkü bu sadece akşam bakımından sonra takılır ve sabah diş bakımından önce çıkarılır. Ancak sabitlenmemiş tutucunun da temizlenmesi gerekir. Günde en az bir kez sıvı temizleyici ile temizlenmelidir. Şeffaf plakları kullanırken temizleme kristallerinin kullanılması tavsiye edilir.

Yeni gülüşünüzle uzun süre mutlu kalın

Yeni gülüşünüzle uzun süre mutlu olabilmeniz için koruyucu takmanız önerilir. Diş teli tedavisinin sonucunun uzun vadede sağlanması mantıklıdır ve takip tedavisi erken durdurulmamalıdır, aksi takdirde çoğu durumda dişler geriye doğru hareket edecektir. Tavsiye edilen süreden sonra tutucuyu dişlerinizde bırakıp bırakmamak sadece sizin verebileceğiniz bir karardır.

Saygılarımla.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL