Yazarlar

Yeni yıl yaklaşırken diş hassasiyetine dikkat edin?

Yeni yıl yaklaşırken diş hassasiyetine dikkat edin?

Aralık ayı geldi ve herkes Noel’i bekliyor. Ve diş hijyenistleri, normalden çok daha fazla insanın dişleri ağrıdığı için randevu aldığına dikkat çekiyor! Neden Noel’den hemen önce? Çünkü bu aylar aynı zamanda narenciye zamanıdır. Alışılmadık derecede yüksek miktarda asit yerseniz dişleriniz hassaslaşır. Bu yazıda bu diş hassasiyetinin nedenlerini ve bu konuda neler yapılabileceğini açıklayacağım.

Hassas dişler nasıl ve neye tepki verir?

Diş hassasiyeti, diş sinirinin geçici olarak aşırı uyarılmasıdır. Ağrı kısadır ancak son derece yoğundur. Neredeyse elektrik çarpması gibi. Genellikle çikolata ve diğer tatlıları yediğinizde veya soğuk veya sıcak içecek ve yiyeceklerle birlikte hissedersiniz. Bazen de sadece ağzınızdan soğuk havayı soluyarak acı hissedersiniz.

Sık sık limonlu su ve diğer meyve sularını içmek veya alışılmadık derecede çok sayıda mandalina yemek genellikle ağrıyı artırır. Bu ağrıyı arttıran gıdalar arasında turunçgiller, yoğurt, müsli, izotonik içecekler ve diğer asitli yiyecekler yer alır. Dişler bazen en hafif dokunuşlara bile duyarlıdır.

Bu kadar çok insan gerçekten hassas dişlerden muzdarip mi?

Evet, diş hassasiyeti hem genç hem de yaşlı birçok insanı ilgilendirir. Yaşlı insanlar yıllarca çok kaba diş fırçaları ile temizlik yapmıştır. Bugünlerde birçok genç insan genellikle dişlerini çok iyi fırçalıyor ama bazen neredeyse çok fazla şey yapıyorlar. Dişler aslında çok sağlıklı olmasına rağmen muhtemelen yanlış diş fırçalama tekniğiyle fırçalanıyor.

Hassas dişlerin nedenleri nelerdir?

Hassas dişlerin temel nedenleri genellikle diş etlerinin çekilmesi ve diş boyunlarının açığa çıkmasıdır. Dentin artık mine tarafından korunmaz. Agresif ve yanlış fırçalama sonucunda diş etleri genellikle çekilir. Ancak bazen diş eti çekilmesinin nedenleri daha karmaşıktır.

Asit aşınması, diş gıcırdatma veya dişleri sıkma da diş eti çekilmesine veya diş boynunda kama şeklindeki kusurlara yol açabilir. Dişlerin lokal olarak aşırı yüklenmesi başka bir nedendir. Bunlara yanlış hizalanmış bir diş veya piercinglerle sürekli oynamak neden olur. Dil piercingleri dişlerde, dolgularda veya kronlarda kırılmalara neden olabilir.

Diş hassasiyetini nasıl önleyebilirsiniz?

Öncelikle dişlerinizi doğru şekilde fırçalamanız gerekir. Dişlerinizi yumuşak diş fırçalarıyla veya daha da iyisi sonik diş fırçalarıyla ve doğru diş fırçalama tekniğiyle – yukarı ve aşağı hareket ve her zaman aynı nazik fırçalama- fırçalamanız önemlidir.

Stresi azaltmak da önemlidir. Agresif fırçalama, diş gıcırdatma ve gıcırdatmanın nedeni genellikle strestir. Bir atel ve fizik tedavi diş gıcırdatma konusunda yardımcı olabilir.

Aside reaksiyon gösteriyorsanız çok fazla narenciye tüketmemelisiniz. Ve kesinlikle bir mandalina vb. asitli yiyecek yedikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamayın.

Dişler zaten bu kadar hassas tepki vermişse ne yapılabilir?

Bu acıyı ilk hissettiğinizde kalay florür içeren macun ve gargaralar genellikle çok etkilidir. Potasyum nitrat, kalaylı florür veya stronsiyum klorür içeren diş hassasiyeti için özel olarak tasarlanmış diş macunları bazı insanlara yardımcı olur. Bu bileşenler dişi yatıştırır, koruyucu bir tabaka oluşturur veya açık dentin tübüllerini tıkar, böylece aşırı duyarlılığı azaltır. Bazen diş hekimi tarafından aşırı duyarlılığın duyarsızlaştırılabileceği basit bir teknik işe yarar.

Peki ya bu önlemlerin hiçbiri işe yaramazsa?

Hiçbir şey gerçekten yardımcı olmazsa, dişi plastik bir dolgu ile kaplatabilirsiniz. Ancak öncelikle diş hassasiyetinin örneğin çürük veya periodontitis gibi başka bir diş sağlığı sorununa bağlı olup olmadığı netleştirilmelidir.

Aşırı duyarlılığa ek olarak başka semptomlar da vardır. Örneğin, çiğnerken ağrı, sallanan dişler veya şişmiş diş etleri. Açıklamadan sonra hasta ve diş hekimi birlikte bireysel olarak uygun tedaviye karar verirler. Bazı durumlarda, çirkin, ağrılı ve açıkta kalan diş boyunlarını kapatmak için diş eti nakli ile cerrahi bir prosedür önerilir.

Sağlıkla kalın!

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

 

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL