Sağlık

Kovid-19’un Günümüzden Geleceğe Etkileri Uşak Üniversitesi’nde Konuşuldu

Kovid-19’un Günümüzden Geleceğe Etkileri Uşak Üniversitesi’nde Konuşuldu

Uşak Üniversitesi tarafından “Kovid-19/Günümüzden Geleceğe Etkileri” konulu online (çevrimiçi) konferans gerçekleştirildi. Uşak Üniversitesi Youtube kanalından canlı yayınlanan konferansa,Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Moderatörlüğünü, Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Alper Karagöz’ün yaptığı panelde, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Bilkent Üniversitesi-Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tayfun Özçelik ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nadir Koçak konuşmacı olarak yer aldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Savaş, Kovid-19 pandemisi, gelecekteki etkileri, genetik çalışmalar ve Kovid-19 aşısı ile ilgili önemli konuların konuşulacağı böylesi bir konferansı gerçekleştirmekten dolayı mutlu olduklarını ifade ederek, katılımcılara teşekkür etti.

Virüsle Mücadelede Teknolojinin Önemi Büyük

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş gerçekleştirdiği sunumda, insanlarda önemli ölüm nedenleri, geçmişte insanlığı tehdit eden salgın hastalıklar, virüslerde yapı ve replikasyon, Koronavirüs tipleri, Kovid-19 istatistikleri ve mutasyonlarını anlattı.Kovid-19 mutasyonlarına dikkat çeken Rektör Çökmüş, vaka sayıların yayılım hızına ve dünyadaki yayılımına ilişkin bilgiler paylaştı. Teknolojinin geldiği noktaya vurgu yapan Çökmüş, virüsün dünya ve ülkemiz ekonomisi üzerindeki etkilerinin, gerekli önlemlerin alınması sayesinde en aza indirildiğini söyledi.

Tüm Dünya Bugüne Kadar Görülmemiş Bir Bilimsel İşbirliği İçerisinde

Bilkent Üniversitesi-Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tayfun Özçelik, hastalığın önlenmesi ve tedavisinde genlerin yol gösterici olduğunu belirtti. İnsanlığın karşılaştığı zorlukları aşmada en önemli aracın bilim olduğunun altını çizen Prof. Dr. Özçelik, tüm dünyanın bugüne kadar görülmemiş bir bilimsel işbirliği içinde olduğunu söyledi. Kendisinin de 2020 yılının Şubat ayından itibaren, 22 ülke tarafından kurulan konsorsiyumun yönetim kurulunda bulunduğunu belirten Özçelik, yeni tip koronavirüsün genetik temellerini araştırdıklarını söyledi. Yapılan araştırmanın sonuçlarının Science dergisinde yayınlanan iki makale ile bilim dünyasına duyurulduğunu aktaran Özçelik, ‘‘Bu araştırmanın sonunda COVID-19 moleküler temelleri en kapsamlı şekilde anlaşılan bulaşıcı hastalık haline geldi ve ağır hastaların yaklaşık yüzde 15’inde nedensel ilişki kurulmuş oldu” dedi.

Dünyada Sınırla Sayıdaki mRNA Aşı Projelerinden Biri Ülkemizde Geliştiriliyor

Uşak Üniversitesinin de içinde yer aldığı, “SARS-Cov-2 (COVID-19) Spike (S) Antijenine Karşı Kendiliğinden Amplifiye Olabilen mRNA Aşısının Geliştirilmesi” adlı projenin yürütücüsü Doç. Dr. Nadir Koçak ise proje kapsamındaki gelişmelerden bahsederek, ülkemizdeki ilk mRNAözelliğini taşıyan aşı projesinin, dünyada Kovid-19’a karşı geliştirilen sınırla sayıdaki mRNA aşı projeleri arasında yer aldığını belirtti. TÜBİTAK Covid-19 Platformu Üyesi seçilen Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Karagöz’ün de yer aldığı tüm proje ekibine teşekkür eden Koçak, “Ekibimiz, dünyada aşı çalışmalarının öncüsü konumundaki ekiplerin standartlarında, immünite gelişimine neden olan bir aşı oluşturma çabasındadır. Emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.”dedi.

Konferans soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL