Yazarlar

Ağız ve Diş Sağlığında Yaygın Efsaneler ve Gerçekler

Ağız ve Diş Sağlığında Yaygın Efsaneler ve Gerçekler

Her konuda olduğu gibi ağız ve diş sağlığı ile ilgili de efsaneler vardır. İnsanların ağız sağlığını korumak için ne yapmaları gerektiği konusunda gereksiz yere kafa karışıklığı yaratabilecekleri için bu gerçeklerden bazılarını ortadan kaldırmak önemlidir.

Efsane: Diş çürüklerine yalnızca rafine şeker neden olur.

Gerçek: Diş plağının yoğun olduğu dişlerin çevresinde diş çürüğü oluşur ve bu plak; bakteri, asit, tükürük ve gıda parçacıklarının bir kombinasyonudur. Karbonhidratlar, asit salgılayan ağız bakterileri için muazzam besinlerdir. Diş çürümesinin ana suçlusu bu asittir. Karbonhidrat içeren gıdalara örnek olarak pirinç, patates, meyve, ekmek ve sebzeler verilebilir. Basit rafine şekerler tüketmek diş çürümesi için bir risk faktörüdür, ancak bunun dışında bakterileri besleyen birçok gıda vardır. Turunçgiller ve meyve suları veya alkolsüz içecekler gibi asitli yiyecekler çürüklerin nedeni değildir, ancak diş minesine zarar vererek diş çürümesine neden olur. Asitler dişinizi zayıflatabilir ve mineye zarar verebilir. Dişin mine korumasını kaybetmek ve dentini açığa çıkarmak, çürümeye yatkınlığınızı artıracaktır. Anahtar, evde uygun bakım uygulamaktır. Plakların dişlerinize yerleşmediğinden ve asit maruziyetinin sınırlı olduğundan emin olun.

Efsane: Çocukların dişlerinin çürüme olasılığı yetişkinlerden fazladır.

Gerçek: Sızdırmazlık malzemeleri, florlu su ve önleyici bakım, son 20 yılda okul çağındaki çocuklarda çürümeyi yarı yarıya azaltmaya yardımcı oldu. Bununla birlikte, yetişkin bireylerde  çürüklerin görülme sıklığı artmıştır. Bu artış, tükürük üretimini azaltarak ağzın kurumasına neden olan ilaçların etkileri gibi farklı durumlardan kaynaklanır. Tükürük, asitleri nötralize ettiği için diş çürümesine karşı savaşmaya yardımcı olur. Ayrıca birçok yaşlı yetişkinin dişlerinin çevresinde kemik kaybı vardır, bu da dişlerinin köklerinin açığa çıktığı anlamına gelir. Bu durumda dişlerde kök çürüklerinin oluşması çok kolaydır ve düzeltilmesi daha zor olabilir.

Efsane: Diş yanına yerleştirilen aspirin diş ağrısını hafifletmeye yardımcı olur.

Gerçek: Sadece yutulan aspirin diş ağrısını azaltmaya yardımcı olur. Aspirin neredeyse mide asidi kadar güçlüdür dolayısıyla dişin yanındaki dokuya koymamalısınız. Dişin yanına koyduğunuzda diş eti dokunuzu yakabilirsiniz ve diş etlerinizde büyük bir delik açarak kendiniz için tıbbi bir acil durum yaratabilirsiniz.

Efsane: Dişteki dolgu zarar gördüğünde dolgunun tamamen değiştirilmesi gerekir.

Gerçek: Yeni yapılmış bir kompozit reçine, dolgu malzemesi doğru kullanıldığında dayanıklıdır. Bu dolguların onlarca yıl dayanması oldukça yaygındır. Ancak, yerleştirme sırasında uygun teknik esastır. Beyaz bir dolgunun çevresinde bir miktar bozulma varsa, çoğunun yalnızca onarılması veya yeniden kaplanması gerekir. Başka bir deyişle, dolgunun tamamının değişmesine gerek yoktur, sadece kırılan bölüm onarılır.

Efsane: Dişte bir çürüğünüz varsa, bunu bilirsiniz.

Gerçek: Hafif diş çürüğünde genellikle hiçbir belirti yoktur. Diş çürüğü daha ileri bir aşamada olduğunda ağrı kendini gösterir. Daha derin çürümede, bozulma diş sinirinin etrafındaki alana ulaşır ve bu da boşluklarla ilişkili ağrıyı hissetmenize neden olur. Semptomların ortaya çıkmasını beklerseniz, diş çürüğü ilerlemiş olur ve daha kapsamlı diş prosedürlerine yol açabilir. Bu nedenle dişlerinizi düzenli olarak kontrol ettirmeniz önemlidir.

Efsane: Her diş kronunun önce kanal tedavisine ihtiyacı vardır.

Gerçek: Diş hekimi, eğer mümkünse kanal tedavisine karışmadan porselen diş kaplamalarını deneyecek ve yapacaktır. İstatistikler, diş kronlarına ihtiyaç duyan dişlerin sadece yaklaşık %25’inin kanal tedavisine ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. Diş hekiminiz, diş kaplamanızı kanal tedavisi olmadan yapıp yapamayacağınızı görmek için durumunuzu dikkatle değerlendirecektir. Söz konusu dişte çok derin çürük varsa veya diş çok hassassa, diş kaplaması planlanan dişlerde kanal tedavisine ihtiyaç duyma olasılığınız daha yüksek olabilir.

Efsane: Kök kanal tedavisi ağrılıdır.

Gerçek: Çoğu kök kanal prosedürü ağrısızdır. Bazı hastalar bu işlem sırasında ofisimizde uykuya dalarlar. Diş hekiminiz yeterli lokal anestezik yerleştirilmesini sağlayacaktır. Böylece kanal tedavisi herhangi bir ağrı hissetmeden gerçekleştirilecektir.

Saygı ve Sevgilerimle.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL