Siyaset

Çiftçiye Destek Yerine Köstek Olunuyor

Çiftçiye Destek Yerine Köstek Olunuyor

“Devletin başı üretin diyor, uygulayıcılar frenliyor” diyen MHP’li başkan böyle seslendi;

“ÇİFTÇİYE DESTEK YERİNE KÖSTEK OLUNUYOR”

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) bu yıl sulama yapacak olan çiftçilere “Yüzde 50 peşin, yüzde 50 kefilli senet karşılığı” sulama yaptırma kararı aldı. Bu karar büyük tepkilere neden oldu. Çal’ın MHP’li Belediye Başkanı Fethi Akcan, “Bu ülkenin cumhurbaşkanı, yani devletin başındaki kişi ‘Kendi evinizin önüne bile ekin, boş yer kalmasın’ derken, aynı devletin uygulayıcıları çiftçinin üretmemesi için elinden geleni yapıyor. Zaten zor durumda olan çiftçiye destek yerine köstek olunuyor” diye sitemde bulundu.

DSİ, sulama yapacak olan çiftçilere “Yüzde 50 peşin, yüzde 50 kefilli senet karşılığı” sulama yaptırma kararı aldı. Bu karar Çal, Çivril ve Baklan ovalarında sulama yapacak olan çiftçilerin tepkisine neden oldu. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, “Mazot, gübre, ilaç ve tarım ekipmanlarındaki yüksek fiyat nedeniyle zor durumda olan çiftçimize devletimiz destek yerine köstek oluyor. Bu ülkenin cumhurbaşkanı çiftçilere üretin diyor. Saksılara bile sebze dikin diyor. Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ‘Kendi evinizin önüne bile ekin, boş yer kalmasın’ dedi. Ancak, devletin uygulayıcı birimleri tersine adımlar atıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile bu bakanlığa bağlı DSİ, üreten çiftçilere destek yerine onları daha da zor duruma düşürme gayretinde” dedi.

“BÜYÜK HAKSIZLIK VAR”

DSİ’nin Baklan Ovası’nda sulama yapacak olan çiftçilere, ana kanalın Bölüm 1 kısmı için saatlik 50, bölüm iki kısmındaki araziler için ise saatlik 70 TL sulama bedeli istediğini, üstelik paranın da yarısının peşin olacağını söyleyen Başkan Akcan, “Mısır ürünü için 3, ayçekirdeğine 2, yonca ve şeker pancarı ürünleri için de 4 kez sulama yapılacağını hesaplayan DSİ, bu parayı sulama sezonu başında çiftçilerden istiyor. Belki de mevsim yağışlı olacak çiftçi 3 yerine 2 sulama yapacak. Sistem o kadar yanlış ki, örneğin ay çekirdeği için sulama bedeli yatıran çiftçi bu hakkını mısır sulaması için kullanamıyor. Çiftçinin kaç kez sulama yapacağına başkanı nasıl karar veriyor. Çok saçma-sapan bir sistem. Bu karardan ivedilikle geri dönülmelidir. Alınan yeni karar uygulanırsa çiftçiye büyük haksızlık olacak” diye konuştu.

“GIDANIN ÖNEMİ UNUTULMASIN.”

Başkan Akcan, korona virüsüyle mücadele döneminde dünyanın gıdanın önemini bir kez daha hatırladığını sözlerine ekleyerek, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Bizim bölgemizde sadece Baklan Ovası’nda 390 bin dönüm arazi sulanıyor. Yani insanlarımız üretiyor. Korona döneminde hemen hemen tüm bakanlıklar destek paketleri açıklarken, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı DSİ’nin peşin para uygulaması gerçekten düşündürücü. Devletimiz içinde bulunduğumuz ortamda çiftçiye alım garantisi vermeli. Sulama bedeli de çiftçi sezon sonunda ürününü sattığı zaman ödemeli. Devlet çiftçiye alım garantisi verse, onları enflasyona ezdirmese üreticiler daha çok ve daha kaliteli ürün yetiştirir. Bizim insanımız üretmeyi seviyor. Örnek vereyim; 2018’de Çal’da 25 bin dekar arazi işlemiyordu. Şimdi bu rakam 5 bin dönüme düştü. İnsanımız üretmek istiyor. İnsanımız ürününü kaç liraya, nereye satacağını, su parasını nasıl ödeyeceğini düşünmemeli. Tüm üreticiler daha verimli ve daha kaliteli üretime odaklanmalı. Baklan Ovası’nda ana kanalın Bölüm 2 kısmında kalan araziler için hem daha çok sulama bedeli alınıyor hem bu bölümdeki üreticiler mağdur ediliyor. Gıdanın önemi unutulmasın. Türk halkı üretmeyi sever ve becerir. Devletimizin başındaki Sayın Cumhurbaşkanı ‘Üretin’ diyor, alt kadrolar insanlara fren attırıyor, tedirgin ediyor. Bu konuda Tarım ve Ormancılık Bakanlığı, DSİ ile irtibata geçerek yangın uygulamaya nokta koymalıdır.”

“DEVLET PARAYI DÜŞÜNECEĞİNE ÇORAKLAŞAN TOPRAKLARI KURTARSIN”

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, vahşi sulama nedeniyle Türkiye’nin en bereketli topraklarından olan Baklan Ovası’nda çoraklaşma da olduğunu hatırlattı, bu konuda DSİ’nin ivedilikle önlem almasını istedi. Akcan, “Vahşi sulama nedeniyle ova da verim düştü. Çiftçilere farklı ürünler ektirerek topraklar dinlendirilmelidir. Yarın devletimiz su bedava bile dese ovada ürün yetişmeyecek. Devlet bu aşamada sulama parasını düşüneceğine, üreticilerden nasıl para alacağına odaklanacağına çoraklaşan toprakları kurtarsın” dedi.

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL