Yazarlar

Diş eti sorunlarının bir nedeni olarak stres

Diş eti sorunlarının bir nedeni olarak stres

İnflamatuar ve inflamatuar olmayan periodontal hastalıklar giderek yaygınlaşmaktadır. Bilimsel araştırmalara göre bunun nedenlerinden biri de akut ya da kronik strestir. Günümüzde giderek daha fazla insan bundan muzdarip ve birçoğu için iş ve özel yaşamlarında sürekli yüksek düzeyde stres de diş ve diş eti problemlerine yol açıyor.

Diş gıcırdatma ve sıkma, zayıflamış bağışıklık sistemi, kaçırılan kontroller veya yeterli diş bakımı ve ağız hijyeni için yeterli zamanın olmaması: Bunlar strese bağlı diş ve diş eti problemlerinin ana nedenleridir.

Neyse ki, sağlıklı dişlerin stresten öylece düşmesi söz konusu değildir. Ancak birkaç olumsuz faktör bir araya gelirse, tahriş olmuş ve iltihaplı diş etleri ile gevşeyebilir ve en kötü durumda bu diş kaybına yol açar. Ve sırf stres nedeniyle dişlerini düzenli olarak gıcırdatanlar, dişlerini zamanından önce yıpratma ve hatta gıcırdatma sonucunda dişlerini kırma riskiyle karşı karşıya kalırlar. Stres aslında diş kaybına yol açabilir.

Stres sonucu gece diş gıcırdatma

Stres, baskı ve endişe kas gerginliğinin artmasına neden olur. Özellikle sırt, omuz ve boyun bölgesindeki kaslar kolayca gerilebilir ve çene kasları ile çene eklemleri de etkilenebilir. Akşamları yeterince dinlenmezseniz, genellikle geceleri dişlerinizi gıcırdatarak tepki verirsiniz (bruksizm). Stresli insanlar ayrıca gün içinde dişlerini daha sık sıkar ve gereğinden fazla ısırırlar.

Gıcırdatma sırasında dişlere, özellikle de azı dişlerine yüksek kuvvetler etki eder. Düzenli gıcırdatma diş minesini zamanla aşındırır ve hatta dişin çatlamasına veya kırılmasına neden olabilir. İstatistiklere göre, nüfusun yaklaşık yüzde yirmisi geceleri dişlerini gıcırdatıyor. Bu durumdan en çok 30 ila 50 yaş arası kadınlar etkileniyor.

Ismarlama bir ısırma veya gıcırdatma ateli hızlı bir çare sağlar. Sadece doğal dişleri değil, kuron, köprü veya takma diş gibi gıcırdatma ile zarar görebilecek protezleri de korur. Ancak uzun vadede stresin nedeni ile mücadele edilmelidir. Yoga, temiz havada egzersiz gibi rahatlama egzersizleri ve kitap okumak, müzik dinlemek gibi sakin aktiviteler, işten sonra dinlenmeye, sağlıklı yorgunluk ve dinlendirici bir uyku sağlamaya yardımcı olur.

Oral hijyen ve profilaksinin strese bağlı ihmali

Dişlerinizi günde iki kez üç dakika boyunca fırçalayın ve bundan önce dişlerinizin arasını temizleyin: Bu, günlük yaşamda iyi bir ağız hijyeni için diş hekimlerinin tavsiyesidir. Ayrıca, altı ayda bir ziyaret etmeniz gereken diş hekimi kontrolleri vardır. Bununla birlikte, aşırı stres olduğunda, hayattaki küçük ama önemli şeyler kesinlikle rafa kaldırılır.

Stres uyku-uyanıklık döngüsünü ve yeme alışkanlıklarını değiştirir. Son teslim tarihi baskısı olan insanlar artık rahat ve sağlıklı yemekler için zaman ayırmazlar. Bunun yerine, atıştırmalıklar her zaman “elden” veya hareket halindeyken tüketilir. Genel olarak, insanlar çok fazla yağ, çok fazla şeker ve çok sık yemek yemenin yanı sıra limonata, enerji içeceği veya bir kahve gibi tatlı içecekler tüketirler. Bütün bunlar diş minesine saldırır ve ağız florasının dengesini bozabilir.

Çoğu zaman, çeşitli şeker ve asit saldırıları arasında dişlerinizi fırçalama veya en azından ağzınızı iyice çalkalama fırsatı yoktur. Arada diş bakımı için çiğnediğiniz sakızı gerçek bir alternatif değildir. Bu stresli, düşüncesiz beslenmenin bir sonucu olarak, zararlı bakteriler ağızda daha uzun süre kalır ve bu da iltihaplanma ve diş çürümesinin gelişimini destekler.

İyi bir diş sağlığı için beslenme, ağız hijyeni ve profilaksi olmak üzere üç ana faktör el ele gitmelidir. Bu, günde yalnızca birkaç dakikalık aktif bağlılık değil, aynı zamanda tutarlı düşünme, kişisel sorumluluk ve sağlıklı bir kişisel farkındalık gerektirir. Zamanın yönü burada devreye giriyor – çünkü stres altındaki kişiler genellikle yalnızca başkalarının kendilerinden açıkça istediği eylemleri ve beklenen komisyon veya korkulan uyarı gibi ölçülebilir, beklenen sonuçları düşünürler. Kişinin kendi esenliği ve vücudun uyarı işaretleri, katıksız stres nedeniyle genellikle ihmal edilir veya bastırılır.

Merkezi stres diş kaybı

Stres tüm organizmayı zorlar ve bağışıklık sistemini zayıflattığı gösterilmiştir. Enfeksiyona karşı direnç azaldığında hassas diş etleri iltihaplanabilir ve stres devam ederse hafif diş eti iltihabı kötüleşebilir veya kronikleşebilir. Kronik periodontitis sonucunda diş eti iltihabı veya periodonsiyum denildiği için diş etleri giderek daha fazla çekilir.

Periodontitis durumunda, bakterilerin yuva yaptığı ve iltihabı daha da şiddetlendirdiği periodontal cepler sıklıkla gelişir. İleri derecede diş eti çekilmesi durumunda diş artık yeterli desteği bulamaz. Gevşer ve sallanmaya başlar – ve eğer diş hekimi şimdi müdahale etmezse diş kaybı kaçınılmazdır. Mevcut dişleri korumak, eksik dişleri değiştirmekten her zaman daha iyi bir çözüm olduğundan, inatçı veya sık tekrarlayan diş eti problemlerini ciddiye almalı ve özellikle çok fazla stres altında veya baskı altında olsanız bile, bunlar hakkında diş hekimine gitmelisiniz.

Saygı ve sevgilerimle.

Diş Hekimi Erdal Ersan

İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL