Yazarlar

Diş Hekimi Erdal Ersan Yeni Yazısı; Diyabet Ağız Sağlığınızı Etkileyebilir

Diş Hekimi Erdal Ersan Yeni Yazısı; Diyabet Ağız Sağlığınızı Etkileyebilir

Türkiye’de diyabet görülme sıklığı %13.7’dir. Bu metabolik durum vücudun kan dolaşımındaki glikoz düzenlemesini bozarak yavaş yara iyileşmesi, sık enfeksiyonlar ve körlük gibi sağlık sorunlarına yol açar ve dünyada önde gelen altıncı ölüm nedenidir. Dişleriniz ve diş etleriniz de dahil olmak üzere sağlığınızın her yönünü etkileyebilir.

Diyabetli insanlar bu sağlık sorununu ilaç, diyet ve egzersiz yoluyla yönetebiliyor. Öyle olsa bile, hastalık hala fiziksel sağlık üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir. Diyabetli hastalarda özellikle ağız, bir dizi oral soruna daha duyarlı hale gelir.

Diyabet ağız sağlığını nasıl riske atar?

Diyabet ve diş eti hastalığı

Diyabet hastaları, her iki durumun da paylaştığı bir özellik nedeniyle şiddetli periodontal (diş eti) hastalığı için yüksek risk altındadır: iltihaplanma. Normalde vücudun enfeksiyona veya travmaya verdiği iyileştirici tepki, kronikleşirse yıkıcı hale gelir. Araştırmalar, iltihap bağlantısı nedeniyle diyabetin diş eti hastalığını kötüleştirebileceğini ve diş eti hastalığının diyabetin kontrol altına alınmasını zorlaştırabileceğini gösteriyor.

Diyabet ve ağız kuruluğu

Kronik ağız kuruluğu, diyabetin ağız sağlığına zarar veren bir başka olası sonucudur. Diyabetli bir kişi yeterli tükürük üretmemez. Tükürük, enfeksiyonla savaşmak için antijenler sağladığından ve diş minesini aşındıran oral asidi nötralize ettiğinden, yetersiz tükürük hem diş çürümesi hem de diş eti hastalığı riskini artırır.

Diyabet ve pamukçuk

Oral kandidiyaz olarak da bilinen pamukçuk, Candida albicans mantarı ağzın iç yüzeyine yayıldığında ortaya çıkar. Bu mantar enfeksiyonu, yemeyi veya yutmayı zorlaştıran ağrılı beyaz lezyonlar üretebilir. Ağız kuruluğu ve tükürükte artan glikoz seviyeleri dahil olmak üzere diyabet komplikasyonları, diyabetiklerin pamukçuk geliştirme şansını artırır.

Diyabet ve implant komplikasyonları

Bir implantın stabilitesi, implant ameliyatından sonra kemik hücrelerinin büyüdüğü ve titanyum yüzeyine yapıştığı iyileşme süresine bağlıdır. Ancak şeker hastaları yavaş yara iyileşmesi yaşayabileceğinden, kemik implantın etrafında tam olarak gelişmeyebilir ve sonunda implantın başarısız olmasına neden olabilir. Neyse ki, hastanın diyabeti kontrol altındaysa, bu daha az sorun olur.

Peki, siz veya sevdiğiniz biri diyabetten kaynaklanan ağız sağlığı sorunlarından kaçınmak için ne yapabilirsiniz? 

Birincisi, günlük fırçalama ve diş ipi kullanma ve düzenli diş hekimi ziyaretleri herhangi bir diş hastalığı riskini azaltmak için çok önemlidir. Ek olarak, şeker hastaları için durumunuzu sürekli kontrol altında tutmak, dişleriniz ve diş etleriniz üzerindeki etkisini de aynı şekilde azaltacaktır.

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL